8 Temmuz 2014 Salı

KPSS İçin Tüyolar

Kar'alayan Unknown

Selamlar herkese bol güneşli bol bereketli huzur dolu bir Ramazan sabahından kucak dolu dualar gönderiyorum sizlere. Ramazan yine maneviyatını da aldı geldi bu yıl ancak ben ve benim gibi bir çok insan maalesef bu tadı yeterince alamadı çünkü herkeste aynı dert KPSS ! 5-6 temmuzda ilk ayağı yapıldı. Bazı öğretmenlikler için 20 temmuzda ikinci ayağı yapılacak. Bazıları kurtuldu ancak benim gibi alan sınavına girecek olanlar hâlâ daha bu stresi atamadı. İnsan her ne kadar hayırlısı olsun dese de aslında 'Emek verdim yahu alayım karşılığını, ben de sekiz beşe, 657'ye tabi devlet memuru olup hayatımı artık yoluna koyayım.' demek istiyor. 

İstiyoruz istiyoruz ama gel gelelim ne kadar çalışsak da evlere şenlik bir derdimiz var:  Stres-Kaygı-Panik.
Peki nasıl üstesinden geleceğiz bu olumsuz duyguların? 

Bu duygularla ilgili bilgilerimi kendi tecrübelerimle harmanlayıp sınav öncesi yaşanan stres ve kaygıyla baş etme hakkında faydalı olmak isterim. Zira sınav ve stres hayatımızın her alanında. 

  • İnsan beyni öyle mükemmel çalışır ki ona neyi öğretirsen bedenini ona göre yönetir. Bu sebeple öncelikle beynimize şunu öğretmeliyiz; stres ve kaygı kötü duygular değildir. Onları kötü olarak algılatan seviyesidir.  Kaygı uygun düzeylerde seyrettiğinde kişiyi çalışmaya motive eder ve başarıyı arttırır. Ancak kaygının çok yüksek veya çok düşük olması sonucu olumsuz etkiler. En iyi performans, optimum kaygı düzeyi ile gerçekleşir. Dolayısıyla kaygımızı yükseltebilecek durum, düşünce ve konuşmalardan sınav öncesinde uzak durmalıyız, kendimize olan güvenimizi, başarabileceğimize olan inancımızı besleyecek etkinlikleri artıralım.

  •  Olumsuz düşüncelerin insan zihnini negatif yönde etkileyip kaygı düzeyini arttırdığı bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış bir gerçektir. “Yapamayacağım”, “Başaramayacağım” şeklinde bir düşünme biçimi kaygının gereğinden fazla artmasına sebep olur. Bu tür düşüncelerin bize ve duruma hiçbir faydası yoktur, sadece stres yönetimimizi zayıflatır. Sınav öncesinde ve sırasında başarısız olacağımız, süreyi doğru kullanamayacağımız, bildiğimiz bilgileri anımsayamayacağımız, gibi olumsuz senaryoları, kazanamazsak ne yapacağımız sorgulamalarını zihnimizden uzaklaştırmalıyız. Eğer düşüncelerimizi yatıştırmakta zorlanıyorsak, her aklımıza geldiğinde “Bu tür düşüncelerin şu anda bana bir faydası yok, bunları sınav sonrasında etraflıca düşüneceğim” diyerek ertelemeliyiz.

  • Sınav öncesinde kaygı düzeyimizin bir miktar artması normaldir. Sınavdan birkaç gün önce yeni konular çalışmak, “Hala bilmediğim şeyler var”, “Acaba yeterince çalışabildim mi?”, “Bütün soruları yapabilecek miyim?” gibi olumsuz düşüncelerimizi aktive edeceğinden, kaygı seviyemizin daha da artmasına sebep olabilir. Sınava kadar hazırlandığımız süre içinde elimizden geleni yaptığımız, sınavda cevabını bildiğimiz ve yapabileceğimiz birçok soru olacağı gerçeklerine odaklanmak bizi rahatlatacaktır.

  • Sınavdan önceki günler için kendimize rahatlatıcı ve keyifli basit aktiviteler planlayalım. Bu tip aktiviteler stres düzeyimizin azalmasını sağlayacaktır ki, bu da sınava hazırlığın önemli bir kısmıdır ve soru çözmek kadar işlevseldir. Unutmayalım, bu tür sınavlar aynı zamanda stres yönetimi becerisini de değerlendiren sınavlardır, ve sınav esnasında performansımızı en iyi şekilde ortaya koyabilmemiz de başarının bir parçasıdır. Sınavdan önceki günler bu tür bir hazırlığa ayrılmalıdır.

  • Sınav yerine önceden gidip, sınava gireceğimiz sınıfı görmemiz, sınava gireceğimiz sınıfta bir sıraya oturup daha önceden çözdüğümüz birkaç soruyu çözmemiz ortama ve çevredeki uyaranlara alışmamızı sağlar. Bu tür bir simülasyon olumlu düşüncelerimizi harekete geçirecek ve sınav günü için rahatlatıcı bir hazırlık olacaktır. Ayrıca, aşina olduğumuz ortamlarda kaygı seviyemizi kontrol etmek çok daha kolaydır.

  • Sınav esnasında sürenin yetmeyeceği hissine kapılmamız bizi panik haline sokar ve okuduğumuzu anlayamamamıza, hızlanalım derken normalde yapabileceğimiz soruları da kaçırmamıza neden olur. Herkes için durum hemen hemen şöyledir; 120 adet sorunun 60 tanesi genel yetenek 60 tanesi genel kültürdür. Genel yetenek kısmında uzun Türkçe paragrafları ve matematiksel işlemler olduğundan sınavda her soru için 1 dakika baz alınarak verilen 120 dakikanın yarısından fazlası genel yetenek kısmına harcanacaktır. 60 ile 75 dakika arası genel yetenek için normaldir. Zira genel kültürde sorular daha kısadır ve biliyorsanız yaparsınız yoruma fazla açık değildir. Bir dakikadan daha kısa zamanda çözülecek çokça soru vardır. Genel kültüre fazladan 10-15 dakika harcamamız bu nedenle sorun olmayacaktır.


Üzerinde durmak istediğim bir başka noktada şu; o gün bizim için önemli evet başarmak istiyoruz ama o günü haddinden fazla özel kılmak bedensel fonksiyonlarımızda bazı bozulmalara neden olabilir. Normalde yaşamadığımız durumlarla karşılaşmak o gün bizim için büyük sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle her zaman ne yiyorsak o günde onu yemeliyiz. Okunmuş gıdaları vücudumuza yüklemeyelim :) Her zaman sabah spor yapıyorsak yine bozmamalıyız. Bedenimize acil durum alarmı vermek onu kaygılandırmaya sebep olur her şey kontrol altında mesajı sınavın rahatlığı açısından daha iyi olacaktır.

Son olarak unutmamalıyız ki bu sınav bizim hayatımız değil, canımızdan, sağlığımızdan kıymetli değil. Başarılı olmayı çok istiyoruz ama herhangi bir aksilik nedeniyle işler yolunda gitmezse de Allah’a şükürden vazgeçmeyelim. Elimizden gelen her şeyi yaparız takdir O’na kalmıştır.


Hayatınızdaki tüm sınavlarda başarılar diliyorum kendinizi önemseyin ve gülümsemeyi eksik etmeyin :) Çünkü gülünce çok güzel oluyorsunuz :)

1 Değerli Düşünce:

loverK dedi ki...

Sınavdan önce değişik şeyler yemeyin falan derlerdi önemsemezdim bu gerçekten çok doğru, tecrübeyle sabit :)
Ben de ilk defa gireceğim KPSS'ye alışmak için ama daha geçen sene mezun oldum liseden :)
Sondaki dilekleriniz beni gülümsetti ama ben gülünce daha güzel olmuyorum yani bir de o var :))
Başarılar diliyorum sınavınızda ^^

Yorum Gönder

Yorum Yapmak ister misin..?

 

KAR TANESİ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review